24 Kasım 2011 Perşembe

Cinque Terre

Bu mükemmel yeri görüp de yeni yeni yazmaya başladığım cağnım gezmelik tozmalık bloguma yazmasam olmazdı. Biraz önce fotoğrafını görüp maket şehir sandığım bu güzel yeri paylaşayım dedim. Türkçe güzel bir deyiş bulamadım adına ama "five lands" anlamına geliyormuş. Böyle deniyor çünkü 5 farklı köy gibi küçük yerleşim yerinden oluşuyor. Engebeli, uçurumlu yerlere kurulan teras evleriyle dolu. Trabzon'daki Sümela Manastırını hatırlattı bana biraz. Köyler arası ulaşımı sağlayan araba yolu yok. Yürüyerek, demiryoluyla veya denizyoluyla ulaşım sağlanıyor. Bu da ayrı bir harika hali bu yerin.

Yeme içmeye gelince, tabii deniz ürünleri yaygın. Pesto denen bi zeytinyağlı sosuyla bilinirmiş. Şarabı da meşhurmuş. Neyse ben de çok bilmiyorum burayı. şimdilik çok uydurmayayım da bir kaç fotoğraf vereyim.


Renklere baksanıza! Tek kelimeyle harika!


4 Ağustos 2011 Perşembe

Makedonya

Makedonya bildiğimiz üzre bir Balkan ülkesidir. Yunanistan ve Bulgaristan'ın ötesindedir. Birleşmiş milletler ülkeyi Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti olarak tanır. Bu da Yunanistan'ın dırdırı üzerine olmuş, öyle diyolla. Roma ve Osmanlı İmparatorluklarının da keyfini sürdüğü bu topraklar 1991 yılında Yugoslavya iç savaşlarla uğraşırken bağımsızlığını ilan etmiş.

Tam ortasından Vardar Nehri geçiyormuş. Bizim türküdeki Vardar ovası ile bunun bi ilgisi var mı? yüz ölcümünün %1.9'u suymuş. bu iyi haber değil tabii. fakat şimdi bizim her yani su olan ülkemizde bile susuzluğun önüne geçilemezken orda insanlar nasıl yaşıyorlar acaba? yoksa bizde bir hata mı var? aman ne garip!
Neyse mesele bu değil.

Başkenti Üsküp (Makedonca: Skopje). Ülke nüfusunun çoğu Makedonlardan oluşuyor ve Makedon canlar Türkler, Sırplar, Boşnaklarla birlikte yaşıyorlar genel olarak.

Dinden hiç bahsetmeyeceğim ve her neyse dinleri yoksayayım diyorum. Ne kadar mümkün bilmesem de.

wikipedia bilgilerini pat! diye geçip couchsurfing'de güzel insanların verdiği cevaplara göre bir şeylerden bahsedeyim o zaman.

Öncelikle Eylül ayının Makedonya gezisi için doğru zaman olduğunu söylediler. Turistin az ve etkinliklerin bol olduğu zamanmış. Ayın 8'i de bağımsızlıklarının yıl dönümüymüş. "baby country" demiş bir tanesi. Canımı yedi bir lafıyla. "white nights" denen bir etkinlik daha varmış. hakkında henüz çok bilgi sahibi değilim.

Pahalı bir yer mi diye sormuştum. Halk dilinde bir kurla açıklamış durumu. Ortalama bir barda bira 1, 50 yuroymuş. Marketten filan alırsan baya ucuz oluyor demiş. Restoran filan peşine düşmezsem çok fazla paraya ihtiyacım olmazmış.

Hitchhiking de mümkün. Yalnız değilsen, bunu da düşünebilirsin. Insanlar iyidir, hoştur burda, dedi. şöyle bir site var; http://hitchwiki.org/en/Main_Page. burdan otostopla alakalı çok bilgi edinebilirsiniz.

şu şehirler de highly recommended:

Ohrid biraz pahalıymış diğer şehirlere göre fakat görülmeye değermiş. Struga' nın da fotoğraflarına bakınca anlarsınız zaten sebebini:)

o taraflara giden nispeten ucuz havayolu şirketleri de : http://www.jat.com/ ve pegasus. Erken alındığında fena değil fiyatlar. jat da sırp havayolu bu arada. twitterdan bir halk kahramanı söyledi. o kullanmış bu şirketi. ben de şöyle bir şirket buldum. http://www.albanianair.com/ . tabii bu aramalar Türkiyeden vize istemeyen Balkan ülkelerine giden uçaklar için toplu bir çaba. hepsini direkt Makedonya'ya gidecek diye bir şey yok. üzgünüm.


to be continued..



21 Temmuz 2011 Perşembe

Beyrut

Bugün içimde bir Beyrut kıpırtısıyla uyandım, nedensiz. Ofise geldim kıpırtımı farketmiyor gibi davranıp. Şanslıyım ki pek iş yok bugün. Google'ladım keyifle Beyrut'u. Çok güzel şeyler çıktı karşıma. Hemmen yazayım istedim kısaca bulduklarımı.

Beyrut, Lübnan'ın hem başkenti hem de yüz ölçümü en geniş şehri. Lübnan'ın Akdeniz kıyı şeridinin tam ortasında yer alıyor. Brittannica'da verilen bir bilgiye göre Beyrut'un antikalığını adından da anlayabiliriz çünkü Filistinlilerin veya Fenikelilerin -emin olamadım bundan- "çeşmeler" anlamında kullandığı "Be'erot" kelimesinden gelir. Bu isimle bağdaştırılmasının sebebi hala yerel halkın kullanımında olan yeraltı suları tablasıdır.

Şehrin şöyle bir resmi sitesi var: http://www.beirut.gov.lb/

Wikitravel diye bir site varmış. Beyrut'a bakınırken onu gördüm. Ordan da 3 yer seçtim görülse iyi olurmuş. Birincisi şehir merkezi. Burada kafeler, restoranlar, alıveriş yapılabilir yerler ve bir miktar da tarihi yerler varmış. Ashrafieh denen bir başka yer de şehirdeki gece hayatının merkeziymiş. Gammayze ve Monat Caddesi en ünlüleri olmak üzere küçük bölgelere ayrılmış bu yer. Ve bir de Hamra, etkinliklerin yuvası burası gibi gözüküyor. Ayrıca alışveriş delileri için de burası birebirmiş.

İklimi tam anlamıyla Akdeniz iklimi. Her mevsim gidilesi yani. Şimdilik gözüme çarpanlar bunlar. Güzel başka şeyler de bulursam eklerim. Bir kaç fotoğrafla son veriyorum yazıma. Sevgiler.

Gün batımı, palmiye ağaçları. Bayıldım şu hale.



Burası neresi bulamadım tam ama ünlü bir şey olsa gerek. Sık sık karşıma çıktı fotoğraflara bakınırken.



Mutlaka fotoşop darbesi vardır biraz ama şehir ışıklarıyla da çok güzel.



Şehrin bir başka hali.



Tamam bu çocuğun konumuzla alakası yok ama akordeonu ve tavrıyla çok hoş. Müzik grubu olan Beirut'la karışıyor da Google'da aratınca.:)